Over conferentieklooster Samaya

Samaya is een kleinschalig conferentiecentrum en kloosterhotel met een missie. We zijn gehuisvest in het laatste slotklooster dat in Nederland werd gebouwd volgens de oude richtlijnen van de Katholieke kerk, maar in tegenstelling tot veel andere (sombere) kloostergebouwen juist open van opzet met zeer veel daglicht toetreding.

Ondanks de huisvesting in dit klooster monument, is ons centrum niet-religieus en ontvangen wij gasten van elke geloofsovertuiging en/of spirituele achtergrond. Kerntaak voor ons is het faciliteren van (zakelijke) groepen en opleidingsinstituten met een eigen trainingsprogramma op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, bewustzijn en/of spiritualiteit. Juist die diversiteit in overtuigingen en achtergronden dragen wij een warm hart toe en draagt bij aan kruisbestuiving in onze multiculturele samenleving. Ook individuele gasten zijn op beperkte schaal welkom.

Het woord Samaya komt uit het Sanskriet en betekent ongeveer zoveel als: ‘plek van ont-moeting’. Ontmoeten, niet moeten, in relatie met al het zichtbare en onzichtbare om je heen. Het woord Samaya schijnt de oorsprong te zijn van ons Nederlandse woord Samen.

In het gebouw is, door de toegepaste materialen, kleuren en grote ramen, een sfeer van lichtheid voelbaar die een ongeziene bijdrage levert aan de trainingen die hier worden gegeven. Het gebouw en alle ruimtes waarin u verblijft vormen een geheel met de omliggende 3 hectare grote Engelse landschapstuin.